torstai 5. lokakuuta 2017

Kilterin Sadepisaroiden syyskuinen luontokoulupäiväElokuussa saimme ihania uutisia; meidät on valittu Vantaan luontokoulun kummiluokaksi. Sen lisäksi, että teemme lähes viikoittain metsäretkiä, saamme viettää tulevan lukuvuoden aikana neljä päivää luontokoululla ja sen lähimetsissä Sotungissa. Luontokoulun innostavien opettajien Katjan ja Ollin johdolla saamme tutkia, oppia, kokea ja haltioitua luonnon ihmeistä.


Ensimmäinen luontokoulupäivä koitti 19.9. Olimme valmistautuneet matkaan hyvin eväin, kotoa otettiin mukaan ekoeväät: leivät ja hedelmät rasiaan ja päiväkodilta makkarat ja mehutiivistettä ja hedelmiä. Reppuun oli pakattu eväiden ja varavaatteiden lisäksi myös iloista retkimieltä.Perillä meidät ottivat vastaan Luontokoulun historiaa henkivän talon lisäksi Katja ja Olli. Saimme kuulla tarinaa hiirestä, joka etsi turvapaikkaa ketulta. Koko porukalla leikimme alkuleikkinä ”kettu ja hiiret” –leikkiä. Sitten jakauduimme tuttuihin pienryhmiimme ja saimme tehtäväksi rakentaa lähimetsään hiirille pesiä. Pohdimme, missä hiiret viihtyvät, mitä ne syövät ja minkälaisesta ympäristöstä ne pitävät? Niinpä hiirille syntyi useita viehättäviä koloja sammal- ja lehtipehmusteineen, katoksineen, keinuineen, liukumäkineen, nuotioineen ja ruokavarastoineen. Kiertäessämme tutustumassa kavereiden tekemiin pesiin, haistoimme kutsuvan savun tuoksun. Olli oli sytyttänyt nuotion ja lounaaksi paistoimme makkaraa ja nautimme herkullisista eväistä.

Evästauon jälkeen nousimme vähän kauemmaksi metsään, jossa saimme kuulla erilaisista metsässä asuvista ötököistä. Saimme opastusta ötökkäpurkkien käyttöön ja lähdimme etsintämatkalle kurkkaamaan kivien, lehtien, oksien ja keppien alle. Hellävaroen poimimme ötökkä-aarteet purkkeihin ja lopuksi tutkimme yhdessä, mitä kaikkia metsän pienimpiä löysimme. Ja löytyihän niitä; lukkeja, hämähäkkejä, satajalkaisia, sittiäisiä, kotiloita, kastematoja. Lopuksi päästimme ötökät takaisin omiin puuhiinsa.Iso osa eskaripäiväämme oli myös bussilla ja junalla tehdyt matkat, ja niihin liittynyt aikataulujen ja erilaisten merkkien pohtiminen sekä tietysti muiden matkustajien huomioiminen liikennevälineissä. 

Odotellessamme bussia Tikkurilan asemalla ehdimme laulaa lurauttaa Hiiren aakkoslaulun ja pyynnöstä lauloimme myös bussikuskille. Lisäksi pohdimme terveellisiä ja roskattomia eväitä, metsään sopivia varusteita ja opimme valtavasti uutta tietoa hiirten ja ötököiden elämästä.

Innolla odotamme seuraavaa luontokoulupäiväämme!

Helena Lehto, lto
Kilterin pk:n esiopetusryhmä Sadepisarat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti