perjantai 8. syyskuuta 2017

Eteistuntuma

Esiopetuksen lukuvuosi 2017-2018 Myyrmäen Patotien päiväkodissa käynnistyi  suunnitellusti rauhallisissa puitteissa. Tavoitteena ryhmän kasvattajilla oli rauhallinen, vastaanottavainen ja luonteva esiopetuslukuvuoden alkutunnelma. 
Esiopetusvuoden alkajaisiksi Viherpeipot ovat tutustuneet omaan kehoon  Minä-aiheen puitteissa. Lapset piirsivät päiväkodin hiekkapihalla parityöskentelynä parin kehosta ääriviivakuvan maahan; samalla sanallistaen tiedossa olevien kehon osien nimiä. Tuttu leikkilaulu Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat viritti tunnelmaan innostaen, ilostuttaen ja herättäen mielenkiintoa, oman kehon tuntemusta, sekä kehon osien nimeämistä laulaen. 
Ulkotyöskentelyn jälkeen lapset piirsivät ja valmistivat omat keppinuket seikkaperäisen kehon osien tarkastelun jälkeen. Mihin näitä hauskoja omakuva-keppinukkeja sitten käytetään? Tietenkin nukketeatteriin! Iltapäivällä omatoimiset esikoululaiset rakensivat katsomon ja nukketeatterin näyttämön. Osa lapsista istui katsomossa, jossa opekin sai olla mukana. Toinen ryhmä esitti heille improteatteria keppinukeilla. Jatkossa lapset käyttävät keppi-nukkeja keskustelupiirissä. Keppinukkien välityksellä moni toive ja mielipide saa luontevasti sanallisen muodon. J

Minä-aihe jatkui luontoretkellä lähimetsässä. Opettaja oli kertonut aamupäivän retken sisällöstä retkivuorossa olevalle ryhmälle ja lapset olivat koko ryhmän yhteisessä aamukeskustelussa ratkaisseet taululle kirjoitetun kuvallisen salasanan arvoituksen. Salasana oli KÄSI. 
Retken aiheena on valmistaa maataidetta, johon liittyy KÄSI. Jokainen lapsi keräsi kukkia, lehtiä, käpyjä, keppejä, heiniä; kaikkea mahdollista luonnossa kasvavaa ja kerättävissä olevaa tasaiselle maalle taiteiltavaa taulunkehystä varten.  Valmiin taulunkehyksen sisälle lapsi asetti omat kätensä. Ope ripotteli käsien ja maan päälle jauhoja. Sitä lapsen havaitsevaa aistielämystä kun jauhojen viileys ja hentous tuntui lapsen käsien päälle - ei voi riittävästi kuvata! J Ihastus lapsen nähdessä kättensä työn on säilössä open elämyspankissa!
 J Onks’ noi mun kädet? JJJ Hieno! J J J
Ryhmämme lastenhoitajalla on hallussaan vuorovaikutustaitoja harjaannuttava Kuvakki- materiaalin osaaminen. Kutsumme Kuvakki-toimintaa Lasten leikkikerhoksi. Leikkikerhossa lapset ovat puhaltaneet höyheniä, jonka toinen pyydystää omalle tyynylleen. He ovat tehneet tunneleita jaloillaan, joiden läpi yksi lapsi vuorollaan mönkii. He ovat koetelleet voimaansa ja luottamusta tyynyllä työntäen toisiaan. Hauskaa, mukaansa tempaavaa ja arvokkaita  kaveritaitoja harjaannuttavaa leikkitoimintaa! 
”Minän ympäristöön”  esikoululaiset ovat tutustuneet tablettien kanssa kuvatessa omaa paikkaansa sekä Myyrmäen urheilukentällä liikunnassa juoksun, pituushypyn, keihäänheiton ja kuulantyönnön lajeissa.  
Seuraavaksi Minä-aihe laajeni perheen ja kodin maailmaan. Päivä alkoi totutusti open tauluun piirtämällä kuvasalasanalla. Esikoululaiset ratkaisivat sanaksi PERHE. Opettaja alusti kertoen ja keskustellen seuraavaa aihetta. 

Teimme retken, jossa lapset keräsivät sopivankokoisia keppejä ennalta puhutusti kodin kattoa, seiniä ja lattiaa varten.  Lapset pitivät yllä muistikuvaa piirustuspaperin koosta  hahmotellessaan oman kodin rakenteita maahan taiteillen. Seuraavana eskaripäivänä lapset piirsivät oman perheensä ja rakensivat liimaten keräämänsä kepit ja oksat kodiksi perheen ympärille.
Jatkamme aihetta keskustellen perheestä, erilaisista perherakenteista, päiväkodin ryhmästä ja erilaisista yhteisöistä joihin ryhmämme lapset kuuluvat.

Viherpeippojen ryhmän toiminta on toistaiseksi ollut kohtuullisen aikuisjohtoista näin lukuvuoden aluksi. Alun käynnistämisen jälkeen tulemme siirtymään vähitellen esikoululaisia osallistaviin eheyttäviin projektityöskentelyihin lasten ideoita, havaintoja ja kokemusmaailmoja laajentaen ja kannatellen.

Mirja Taimisto, Viherpeippojen esiopetusryhmä
Patotien päiväkotiEi kommentteja:

Lähetä kommentti