tiistai 31. tammikuuta 2017

Sadas (100) eskaripäivä Keihäspuistossa



Tiistaista 16.8.2016 alkaen meillä Keihäspuistossa on laskettu eskaripäiviä. Eskarit ovat vuorotellen kiinnittäneet seinälle kuluvan päivän numeroidun viirin. Heti ensimmäisenä päivänä sovimme, että sadas eskaripäiviä on juhlapäivä.


Viirejä on ketjussa aina 10 samanväristä. Niitä kiinnittäessä olemme kuin huomaamatta harjoitelleet monia matikkataitoja. Numeroiden luetteleminen sujuu ja niiden kirjoitusasu on tullut tutuksi. Lukujonoa ja kymmenjärjestelmää on harjoiteltu.



Joululoma jälkeen sadas eskaripäiviä oli lähellä ja aloitimme juhlien valmistelun. Eskarit osallistuivat innokkaasti. Ideoita ja ehdotuksia tuli, niistä keskusteltiin ja äänestettiinkin. Sain ilokseni huomata, että eskarien taidot osallistua toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen olivat kehittyneet syksyn aikana. Juhlista oli tulossa oikeasti eskarien juhlat ja aikuiset, niin vanhemmat kuin opetkin, toimivat tukijoukkoina, juhlien mahdollistajina.

Ryhmässämme on eskarien lisäksi 4-5-vuotiaita lapsia (Puput). Eskarit toimivat pääsääntöisesti omana ryhmänään, mutta yhteenkuuluvuudentunne koko ryhmän sisällä on muodostunut. Yhden eskarin lausahdus vahvistaa sen: ”Ei ne ole yhteiset juhlat, jos Pupuja ei kutsuta mukaan. Niille tulee paha mieli.” Kaikki eskarit olivat asiasta samaa mieltä ja Puput kutsuttiin juhlimaan kanssamme.

Perjantaina 20.1.2017 meillä oli koko Suunnistajien ryhmän yhteiset sadannen eskaripäivän juhlat, joissa teemana NAAMIAISET ja NYYTTÄRIT.



Ensiksi lapset esittelivät naamiaisasujaan. Paikalla oli supersankareita uskomattomine voimineen, prinsessoja heiluvine helmoineen, eläimiä pilkkuineen ja karvoineen, satuolentoja siipineen ja sarvineen... Virallisena osuutena tämä monenkirjava juhlaväki tanssi yhdessä poloneesiin ja laski sataan saakka yhtenä kuoron. Sitten päästimme Tiski-Jukan hommiin eli soittamaan lasten toivebiisejä. Valot välkkyivät ja tanssin huuma oli mahtavaa! Välillä nautiskelimme nyyttäripöydän herkkuja. Kiitos tarjoilun järjestämisestä kuuluu eskarien vanhemmille.

Juhlahumun lomassa lapset tekivät numero sataan liittyviä tehtäviä. He värittivät numeron 100 värityskuvana ja tekivät taideteoksen, johon painoivat yhteensä sata kädenjälkeä. Virallinen valvoja suoritti tarkkaa pituuden mittausta ja saimme todeta, että kaikki ryhmämme lapset ovat yli 100 senttimetriä pitkiä. Toukokuussa uusi mittaus ja selvitämme, onko kevään aikana tullut lisää pituutta. Erilaisia rakennuksia ja jonoja lapset tekivät sadasta multilink- tai dublopalikasta tai kertakäyttömukista.



Entä mitä nyt? Tämä kysymys tuli mieleeni jo juhlia valmisteltaessa. 100 eskaripäivää takana ja 100 viiriä seinällä. Kevätkausi vasta aluillaan ja 86 eskaripäivää edessä. Taidamme jatkossa laskea jäljellä olevia eskaripäiviä kohti kesää ja eskarivuoden päätöstä. Viirinauhasta poistamme jatkossa päivittäin yhden viirin aloittaen numerosta 86…



”yli 100 päivää eskarielämää nähnyt ope”
Kati Vuorela
Keihäspuiston päiväkoti / Suunnistajat



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti