torstai 27. lokakuuta 2016

Esi- ja alkuopetuksen toiminnallinen yhteistyö: 7 veljestä metsäretkellä

14.10. montessoripäiväkoti Montsan eskarilaiset pääsivät 1.-2. montessoriluokkien  kanssa metsäretkelle Aleksis Kiven 7 veljeksen teemassa. 

Viikolla tutustuimme ensin 7 veljekseen ja tarinaan, missä suuri härkäjoukko piirittää veljekset hiidenkivelle. Lapset keksivät tarinalle erilaisia ratkaisuja, joista voittajaksi äänestettiin ratkaisu, missä veljekset sytyttävät tulipalon pelotellakseen härät pois ja pääsevät näin pelastautumaan kiipelistä. Koululaisten kanssa eskarit sitten leikkivät metsässä erilaisia leikkejä teeman pohjalta esim. härkää ja veljeksiä -hippaa. Pienryhmissä lapset tekivät metsään luontotaideteoksina kaikki 7 veljestä ja paljon härkiä piirittämään veljekset. Koululaiset myös opettivat esikoululaisille veljeksistä kertovan laulun “seitsemän miehen voima” (kansansävelmä, sov. Otto Kotilainen, san. Aleksis Kivi). 1.-2. -luokkalaisten huolehtivainen ote eskarilaisia kohtaan oli mieleenpainuvaa. 

Montessoripäiväkodissa toimivassa esiopetusryhmässä meillä on tänä toimintakautena 6 esiopetusikäistä lasta. Lapset ja aikuiset ovat toisilleen entuudestaan tuttuja, osa jopa alle 3-vuotiaiden ryhmästä lähtien. Porukassa oli havaittavissa heti alku syksystä “meidän tiimi” -henkeä. Esiopetusikäiset lapset toimivat integroituna 3-6-vuotiaiden ryhmässä montessoripedagogiikan mukaisesti, missä pienemmät oppivat isoilta ja isommat auttavat pieniä. Eskarit ovatkin kovin tietoisia siitä, että he ovat nyt päiväkodin vanhimpia lapsia.  

Ajatus siitä että pienemmät oppivat isoilta, tarkoittaa esiopetuslasten kohdalla sitä, että heillä on nyt paljon opittavaa koululaisilta. Teemme tiivistä yhteistyötä montessoriluokkalaisten kanssa (1-2lk.), jolloin eskarit saavat oppimiskokemuksia itseään vanhemmilta lapsilta.    


Tea Viitasalo, montessoriohjaaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti