tiistai 27. syyskuuta 2016

Kurkistus Kannuskujan eskarin ikkunasta


Syksy 2016 alkoi Rosmariineissa monin uusin kuvioin. Ryhmässä aloitti paljon uusia eskarilaisia (toki osa ”vanhoja” tuttuja), uusi tiimi (allekirjoittanut ainoa edelliseltä kaudelta jatkava), uusi esiopetussuunnitelma (siinäkin onneksi jotain tuttua) ja hieman twistiä toi varhaiskasvatuslain muutos, jonka myötä ryhmäämme yhdistettiin kourallinen pienempiä lapsia sekä osa-aikainen lastenhoitaja. Uudet tuulet alkoivat heti puhaltamaan, kun kilpaa syksyn lämpimän auringon ja ruskan värjäämän luonnon kanssa alkoivat sinkoilla ideat tulevan vuoden suunnitelmista.


Uusi esiopetussuunnitelma oli otettu suurennuslasin alle jo keväällä ja samoihin aikoihin saimme mahdollisuuden osallistua syksyllä alkavaan Kumous -hankkeeseen (Palvelutalouden vallankumous – ihminen digitalisaation keskiössä), jonka myötä kanssamme tulisi kulkemaan kirjaston pedagoginen tiimi sekä matkaamme seuraamaan VTT:n tutkijatiimi. Hankkeen tavoitteena on luoda malli yhteistyöstä kirjaston ja esiopetuksen välille. Pilottina toimii kolme kirjasto-esiopetusryhmä yhteistyötiimiä Vantaalla. Yhteisen kokeilun tavoitteeksi päätimme aikuisten kesken luoda eskareiden kanssa pelin, joten otimme pelaamisen yhdeksi osaksi arkeamme.


Erityisen innoissani olin lasten mielenkiinnonkohteiden keräämisestä, koska niiden avulla saatoin hiukan hallita omien ideoiden rönsyilyä ja koota lasten toiveista yhtenäistä kokonaisuutta. Lasten ideoita alkoi jo keväästä kerääntyä keoksi: luonto, avaruus, dinosaurukset, ponit, liikuntalajit, teemaleikit, kartano, linnat, liikenne, retket, bussilla matkustaminen, kartat, rastit ja aarteet sekä minä ja kaverit. Eskarit ovat toivoneet mm. keijuprinsessaleikkiä, koiran taluttamista, nyrkkeilyä, karkkipäivää, oppia ystävyyttä, tutkimusta siitä mihin roskat menevät jne. Toki kirjaimet ja lukemaan oppiminen sekä numerot ja laskeminen ovat lapsia kiinnostaneet, mutta äänestettäessä mielenkiintoisinta aihetta voittajaksi nousi luonto ja eläimet. 


Ihanan laaja aihe sinänsä, että siihen on helppo yhdistää niin avaruus, ihminen ja eläimet kuin retkeily, kartat tai liikennesäännöt, eli oikeastaan kaikki toiveet on mahdollista linkittää tähän teemaan. Tutustumisen ja ryhmäytymisen lomassa olemme käyneet lähialueen leikkipuistoissa, metsissä, Håkansbölen kartanolla, Hevoshaankoululla ja kirjastolla. Luonnollisesti syksyn muuttuvan luonnon merkkien seuraaminen on kuulunut arkeemme elokuusta lähtien ja olemme tutkineet niin pihkaa, tammenterhoja, pihlajanmarjoja kuin koppakuoriaisia ja oravia. Kirjastolle veimme kirjeen tulevan syksyn suunnitelmistamme sekä kiinnostuksenkohteistamme. Paluumatkalla pidimme puistossa eskareiden kokouksen, jossa päätimme projektin nimeksi Luonnontutkijat.


Näin paljon olemme ehtineet jo kokea reilussa kuukaudessa. En malta odottaa mitä kaikkea ehdimmekään oppimaan ja näkemään kevääseen mennessä :)

- Heidi Härkönen -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti