perjantai 3. marraskuuta 2017

Kertomus Simonkylä-Tikkurilan alueen jo kolmatta kertaa järjestetystä yhteisöllisen hyvinvointityön eskaritapahtumasta

Kokoonnuimme alueen yhteistyökumppanien kanssa suunnittelemaan tämän vuoden tapahtumaa elokuussa ja päätimme toteuttaa sen 18. syyskuuta. Kaatosateen varalta meillä oli varattuna varapäivät, kun säät olivat viime kesänä ja alkusyksystä erittäin epävakaat.

Paikaksi valikoitui jälleen Ristipuron maisema-altaan läheinen maasto hyvän sijaintinsa vuoksi. Alueen maasto on vaihtelevaa ja tarjoaa selkeän kierrosmahdollisuuden hiekkatietä pitkin. Alueella on myös kokoontumistarkoitukseen sopiva hiekkakenttä.

Toteutus hoidettiin perinteisesti hyväksi havaitusti eli kukin seitsemästä yhteistyöpäiväkodista vastasi omasta toimintapisteestään sisällön osalta ja sai valita toteuttaako saman vision kuin edellisenä vuonna vai muuttaako sitä (kuitenkin annetussa aihealueessa pysyen). Lisäksi yksi yksikkö vastasi yhteiskokoontumisen ohjelmasta. Pisteiden tuli olla helposti pystytettäviä, selkeitä toteuttaa ja nopeita ja joustavia käydä läpi.

Mielenterveyden käsi
Toimintapisteet perustuivat mielenterveyden käteen ollen:

-uni ja lepo : sisältönä pressulla pötköttelyä ympäristön ääniä kuuntelemaan keskittyen-hetkestä keskustelua (plus kotitehtäväksi värittää unipuu ja keskustella ryhmässä unen ja levon  merkityksestä)

-ravinto ja ruokailu: ruoka-aiheisia lauluja sekä terveellisiä kasviksia, vihanneksia ja juureksia tarjottimella tunnistettavaksi

-ihmissuhteet ja tunteet: tunnelaululeikkejä  ja peilit, joiden vieressä tunnekuvia-tee sama ilme peiliin periaatteella

-liikunta ja yhdessä liikkuminen: metsässä tuli on irti puu palaa leikki

-leikki ja luovuus: lohikäärme jahtaa häntäänsä yhteisleikki

Lohikäärme jahtaa häntäänsä.

Yhdessä laadittiin kiertoaikataulu ja- järjestys. Koska eskareita on alueella yleensä vuosittain n. 190 lasta, niin tarvittiin kaksi kierrosta, jotta kaikille riitti tilaa. Niinpä päädyimme pitämään yhteiskokoontumisen kierrosten välissä kera eväiden. 

Jokainen lapsiryhmä viipyi n. 15 min kullakin pisteellä. Koko tapahtuma toteutettiin aamupäivän aikana klo 8:45-11:30 välisenä aikana. Mukana osallistumassa olivat myös neuvolan terveydenhoitajien edustaja, esiopetuksen kuraattori ja psykologi sekä päiväkodinjohtajat joistakin yksiköistä. 

Käkikellot-ryhmän lapset odottivat tapahtumaa innokkaina ja uteliaina näkemään paljonko se 190 lasta oikein oikeasti on. Eväsreput selässä sadevarusteilla varustettuna lähdimme innokkaina matkaan. 

Lapset nauttivat toimintapisteiden tuomasta vaihtelusta ja osallistuivat innokkaasti kaikkeen toimintaan. Kierroksen aikataulutus piti hyvin - niinpä meno oli miellyttävää, vaikka sää ei meitä oikein suosinutkaan kuten aiempina vuosina. Mutta se ei menoa haitannut! Lopuksi vielä Sutsisatsi svengasi ja yhteinen koko Ristipuron pk:n kannustushuuto raikui. Tunnin ulkoilun jälkeen myös eväät maistuivat kaikille. 

Tänä vuonna toimintaa oli kehitetty aiempaan nähden siten, että jokaiselle lapsiryhmälle arvottiin yhteistyöeskariryhmä, jonka kanssa tulee olla yhteydessä kullekin sopivalla tavalla toimintavuoden aikana.Voitimme arvonnassa kaveriksemme naapuripäiväkodin, mikä mahdollistaa logistisesti monenlaisen yhteistyön. Olemme lähestyneet heitä kirjeellä ja odotamme innolla vastausta. Viimeisimmässä yhteisöllisen hyvinvointiryhmän kokouksessa selvisi, että meillä kummallakin ryhmällä on samat liikunta- ja metsäretkipäivät. Tämä helpottaa myös yhteisen jatkotyöskentelyn suunnittelua. 

Itse tapahtumaa jatkotyöstimme lasten kanssa esim. pitämällä jokainen viikonloppuna yhden päivän ruokapäiväkirjaa, joista sitten keskustelimme yhdessä. Lajittelimme ruoka-aineita terveellisiin ja epäterveellisiin miettien, onko itselleni maistuva ruoka sama kuin terveellinen ruoka. Kävimme myös hedelmällistä keskustelua hyvästä unesta ja uneen vaikuttavista asioista. Osa lapsista oli jatkanut keskustelua vielä kotonakin vanhempiensa kanssa. 

Liikuntapäivänä harrastimme hikiliikuntaa ja puhuimme liikunnan merkityksestä ihmisen terveydelle. Kokeilimme tapahtumassa opittuja leikkejä päiväkodissa ja hauskaa oli. Tunnekasvatusta jatkamme Askeleittain -ohjelman myötä.

Voimme suositella vastaavanlaista tapahtumaa kaikille! J 


Lämmöllä: Ristipuron Käkikellot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti