torstai 13. huhtikuuta 2017

Huppuhäntien Ystävänpäivä–kahvila 14.2.2017

Matarin päiväkodissa, Huppuhäntien ryhmässä on 17 eskaria. Eskareiden joukkoa vahvistaa 4 alle esiopetusikäistä lasta. 

Alkuvuodesta ryhmässä heräsi ajatus kahvilan pitämisestä. Ajatusta lähdettiin viemään eteenpäin keskustellen pienryhmissä. Mikä kahvila on? Mitä siellä tapahtuu? Mitä siellä myydään? Miltä kahvilassa näyttää? Ketä siellä työskentelee? Mitä työntekijät siellä tekevät? Missä kahvila pidetään? Ja monia, monia muita asioita ja kysymyksiä pohdittiin.

Päätettiin, että kahvila pidetään ystävänpäivänä. Kahvila olisi avoinna päiväkodin salissa aamupäivän, kaikille päiväkodin lapsille yhdessä vanhempien tai esimerkiksi isovanhempien kanssa.
Kahvilaan haluttiin itse leipoa tarjottavia – sekä kotona yhdessä perheen kanssa tai ainakin päiväkodissa kavereiden kanssa. Syötävien tarjottavien lisäksi kahvilassa päätettiin tarjota myös kahvia, teetä ja mehua.

Päiväkodissa leivottavien herkkujen listaa jouduttiin hieman äänestämällä karsimaan, koska lapset listasivat todella pitkän listan erilaisia herkkuja makeista suolaisiin! Listan ”ulkopuolelle” jääneistä herkuista oli sitten mahdollisuus valita myös kotona leivottavia juttuja.      

Kahvilaa varten valmistauduttiin maalaamalla ”Kahvila” –kyltit, tietokoneella kirjoitettiin ilmoituskutsut jokaisen ryhmän oveen – ja tietenkin – leipomalla. Päiväkodissa lapset leipoivat kauralastu-keksejä sekä suklaa – ja sitruunamuffinsseja. Tämän lisäksi lasten perheet osallistuivat kahvilan tarjontaan leipoen kotona erilaisia herkkuja. 


Edellisenä päivänä päiväkodin sali sisustettiin. Seinille tuli sydämiä, ystävänpäivätoivotuksia, lasten piirustuksia ystävyydestä… Taidenäyttely kun oli yksi lasten toiveista kahvilaan! Saliin kannettiin pöydät ja tuolit, tarjoilupöytä katettiin valmiiksi. Kahvilaan haluttiin myös sopivaa taustamusiikkia tunnelmaa luomaan. Lasten kanssa sovittiin, että jokainen pääsee ”työskentelemään” kahvilaan – toimimaan kassana, tarjoilijana, pöytien siivoojana. Mitä saisi olla?, Kiitos, Ole hyvä – olivat tärkeitä avainsanoja hyvässä palvelussa, joita harjoiteltiin myös kotona käytössä ennen kahvilaa. 


Ystävänpäivän aamuna Ystävänpäivän-kahvila avattiin asiakkaille ja asiakkaitahan riitti aina sulkemisaikaan saakka! Lapset pääsivät näyttämään taitojaan asiakaspalvelemisessa – pöytiin tarjoilemisessa, kassana, siivoojana. 

Kahvilasta saatu tuotto käytetään kevään aikana yhteisellä päätöksellä, johonkin mukavaan, yhteiseen tekemiseen.    

Palkitsevaa oli nähdä lasten toimiminen yhdessä ja innokkaana, yhteisen tekemisen äärellä. Jokainen hoiti oman roolinsa ylpeydellä omasta osaamisestaan! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti