perjantai 25. marraskuuta 2016

Supervoimana kaveritaidot — tähtihetkiä Rajakylän eskareiden supersankari-projektiviikosta

Meillä Rajakylän Päiväkodin eskareilla on kerran kuussa projektiviikko, jossa toteutamme ilmiöoppimista projektiluonteisesti. Päätämme projektiviikkojen teemat yhdessä eskarilaisten kanssa ja pyrimme ottamaan jokaisen lapsen ideat huomioon projektiviikon suunnittelussa. Olemme jo syksyn alussa päässeet kokeilemaan taitojamme yhteisten ulkoleikkien keksijöinä ja lokakuussa pääsimme etsimään ikiomia supervoimiamme supersankari-projektiviikolla.

Supersankariteema kiinnosti meitä eskariopettajia, sillä ajattelimme tuoda projektiviikkoon supersankareiden kera tunnetaitojen harjoittelua, itsetuntoa vahvistavia leikkejä sekä motoristen taitojen vahvistamista. Eskarilaisten toiveina viikolle oli löytää omat supervoimansa. Sellaisia löysimmekin, ja paljon.

Viikkomme alkoi tutustumalla supersankareihin ja miettimällä yhdessä, millainen on supersankari. Tulimme lopputulokseen, että supersankareita on kovin monenlaisia ja pohdimme, että meistä jokaisessa on jotain ihmeellistä ja hienoa – superia.

Jokainen eskarilainen suunnitteli oman supersankariviitan ensin paperille ja toteutti suunnitelmansa fleecekankaalle, joka sai myös ikioman supersankarilogonsa. Supersankarilogot liimattiin fleece-kankaaseen kiinni suunnitelman mukaisesti. Supersankariviitoissa eskarilaiset saivat harjoitella niin prosessiajattelua kuin myös motorisia taitojaan leikatessaan saksilla paksua fleece-kangasta.Supersankariviitoissaan eskareista otettiin tablettitietokoneella supersankarikuva, jota jatkotyöstimme kuvanmuokkausohjelmalla isänpäivälahjaksi. Kuvanmuokatuissa kuvissa eskarit ovat muokanneet itsensä esimerkiksi kuuhun tai dinosaurusten pariin. Eskarilainen on valinnut itse taustan ja supersankarikuvansa – ja muokannut kuvaa yhdessä eskariopen kanssa Face Changer 2-ohjelmalla.

Harjoittelimme myös oman kehon tiedostamista piirtämällä parityöskentelynä oman itsensä kokoisen supersankari-alteregon voimapaperille ja värittämällä sen juuri sellaiseksi kuin supersankaripersoona haluaa olla. Opimme ottamaan vastaan palautetta ja tekemään myös kompromisseja valinnoissa.

Satuhieronnat kuuluvat eskarilaisten päiviin tärkeänä osana. Satuhieronnat ovat löytäneet paikkansa aamupiireillä ja siirtymätilanteissa helpottamassa jännitystä, uusien tilanteiden harjoittelua ja stressiä. Eskarilaiset keksivät supersankariviikolla yhdellä päiväpiireistä ikioman supersankariteemaisen satuhieronnan, jonka he opettivat koko ryhmälle ja pyysivät meitä kasvattajia tekemään heille satulepohetkelle siirtyessä.

"Pienen pieni supersankari lenteli ilmassa ja etsi. 
Ensin se lensi puuhun ja pelasti pienen kissanpoikasen. 
Ennen kuin kissa ehti kiittää, se supersankari lensi Afrikkaan
ja pelasti hädässä olevan krokotiilin.
Krokotiililla oli tikku sormessa. 
Sitten se lensi suureen villiin puutarhaan tänne Suomeen
ja pelasti omenassa asuvan madon ennen kuin joku söisi sen. 
Lopuksi se lennähti Sinun olkapäällesi ja päätti,
että sen koti on juuri tässä ja se pitää Sinut aina turvassa."

Meillä on tämän syksyn ajan ollut ihana mahdollisuus saada hyödyntää esiopetuksen kuraattoria ja suunnittelimme hänen kanssaan yhdessä 6 kerran kaverikerhon, jonka jokaisella kerralla keskitymme leikkien ja yhteistoiminnan kautta yhteen hyveeseen. Supersankariviikolle osui sopivasti hyveeksi ”rohkeus”. Voimakäteen lapsi kirjoittaa itse 5 positiivista piirrettä itsestään. Voimakättä käytetään itsetunnon vahvistamiseksi ja tukemiseksi – sekä muistuttamaan lasta siitä, että hän on ihana juuri sellaisena kuin on. Upeita vahvuuksia löysi jokainen ryhmämme eskari. Pyysimme eskarilaisten perheitä täyttämään samanlaiset voimakädet kotona ja lopputuloksena saimme aikaan ihanan ja voimauttavan voimakäsinäyttelyn, josta jokainen eskarilainen sai lukea perheidensä kirjoittamia hyviä piirteitä juuri hänestä.

Pääsimme yhtenä supersankariviikon päivistä Tanssiteatteri Raatikkoon katsomaan Supersankarit-näytelmää ja eskarilaiset ihastelivat etenkin sitä, miten kekseliäästi näytelmässä käytettiin videotykkiä. Kunnon TVT-taitureita kun ovat. Näytelmän jälkeen mietimme monta päivää voivatko lelut todella herätä henkiin. Jatkamme tutkimuksia aiheesta vielä.

Viikkomme päättyi supersankarijuhliin, joissa jokainen eskarilainen käveli upea supersankariviitta päällänsä muotinäytöksessä samalla, kun muut hurrasivat hänelle. Pääsivätpä he juhlissa harjoittelemaan supersankaritanssien koreografioita ja leikkimään supersankaripersooniaan.Eskarilaiset tulivat lopputulokseen, että kaveritaidot ovat heistä paras supervoima ja sitä he aikovat tänä vuonna kasvattaa entisestään. Vaikka supersankariviikkomme oli tapahtumarikas ja täynnä tekemistä, se oli kokonaisuutena hyvin harmoninen ja opettavainen. Supersankarisatuhierontaa olemme saaneet jatkaa koko marraskuunkin ja supersankariteema on jatkunut myös yhteisissä leikeissä.

Onneksi koskaan ei ole liian vanha supersankariksi tai ainakaan leikkimään sellaista!

Noora Säily ja Mia Piipponen
sekä Rajakylän Päiväkodin eskarit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti